Selecteer een pagina

Dakbedekking onderdak is de tweede laag bescherming die essentieel is voor een dakbedekkingssysteem. Het biedt bescherming tegen vocht en andere elementen die schadelijk zijn voor de levensduur van het dak. Een groeiend aantal huiseigenaren is zich nu bewust van de juiste onderdak voor hun dakbedekkingsysteem. Vilt, kunststof en zelfklevende ijs- en waterkeringen zijn de drie soorten onderdak waaruit huiseigenaren kunnen kiezen en die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn.

De essentiƫle factoren bij het overwegen van het juiste materiaal voor een onderdak moeten echter in gedachten worden gehouden. Een goed materiaal moet brandvertragend zijn, zodat het dakbedekkingsysteem en het hele gebouw beschermd worden in geval van brand. Het moet bestand zijn tegen de hevigheid van sterke wind die het zou kunnen optillen en uiteindelijk uitscheuren. onderdak materiaal moet hard genoeg zijn om er gaten in te krijgen. In dat geval worden mogelijke lekken voorkomen. Tenslotte moet het sterk genoeg zijn om zware regenbuien op te vangen. Een onderdak kan een extra uitgave voor het huishouden betekenen, maar dit kan op de lange termijn juist veel besparing betekenen omdat je woning langer beschermd zal zijn.

Viltpapier, of gewoon vilt, is een materiaal dat letterlijk gemaakt is van in asfalt gedrenkt papier. Het wordt nu al meer dan vijf decennia gebruikt omdat het hanteerbaar is om te installeren en redelijk geprijsd. Het nadeel van vilt is echter dat het gemakkelijk kan scheuren, vooral in een heet klimaat. Omdat het materiaal niet poreus is, heeft het de neiging om vocht vast te houden en kan het lastig zijn om te installeren omdat het een gladde buitenkant heeft die lastig is voor degene die het installeert.

Onderdak op basis van polypropyleen is tegenwoordig het nieuwste op de markt. Het biedt hetzelfde doel als een tweedegraads bescherming tegen destructieve elementen aan je dakbedekkingsysteem. Synthetisch onderdak is steviger en lichter dan met asfalt verzadigd vilt. Het is veel veiliger te installeren omdat het niet wegglijdt zoals vilt dat doet. Het addertje onder het gras is dat synthetisch onderdak veel duurder is dan vilt, maar het beschermt je dak beter en gaat ook langer mee. Sommige synthetische onderdaken zijn gemaakt van polyester of glasvezelstof.

Een onderlaag die vooral gebruikt wordt om te beschermen tegen ijs en water is de Zelfklevende ijs- en waterkering. De naam suggereert dat dit onderdak bij het installeren geen bevestigingsmiddelen nodig heeft, waardoor gaten worden vermeden. De trend begon oorspronkelijk in New England waar de winter verschrikkelijk is en ijs zich ophoopt op daken. Dit onderdak kan gebruikt worden bovenop vilt of synthetisch materiaal, omdat het de gaten bedekt die veroorzaakt worden door spijkers en nietjes bij het installeren van papier of synthetisch onderdak.

Een sterk onderdak is echt essentieel om een goed dakbedekkingssysteem te krijgen dat lang meegaat. Een goede investering in onderdak zal veel bijdragen aan de bescherming van je eigendom en je gezin.