Selecteer een pagina

Waar te beginnen

Mensen willen de hele tijd huisverbeteringsprojecten doen om de waarde van hun huis te verhogen. Veel mensen weten echter niet welk project ze als eerste moeten aanpakken als ze meerdere projecten te doen hebben. Kiezen welk project het eerst gedaan moet worden kan bepaald worden door een aantal zaken. Geld en urgentie zijn daarbij de grootste factoren. Als je een gat in je dak hebt, moet je dat natuurlijk eerst laten repareren voordat je een schuurtje in je tuin neerzet. Maar als je nieuwe ramen nodig hebt omdat de oude ouder zijn dan jij en je badkamer eruit ziet alsof hij in de jaren 70 is blijven hangen, dan heb je een keuze. Sommige verbeteringen zullen meer tijd kosten dan andere en daar moet je rekening mee houden voordat je ergens aan begint.

Voordat je begint

Doe je onderzoek voordat je ergens aan begint. Of je nu van plan bent het project zelf te doen of iemand inhuurt om het voor je te doen, zorg ervoor dat je weet waar je aan begint voordat je iets koopt of een contract ondertekent. Elke huisverbeteringsklus kan door jezelf of door een bedrijf gedaan worden. Het hangt van de klus af wat je nodig hebt om het niet alleen voor elkaar te krijgen, maar ook hoeveel het gaat kosten. Kijk bij verschillende woonwinkels voor uiteenlopende prijzen, evenals bij professionals. Vraag je buren wie hun project heeft gedaan en hoeveel het heeft gekost, als ze bereid zijn je de prijs te vertellen. Als ze het zelf gedaan hebben, vraag dan hoe lang het duurde en of ze problemen tegenkwamen die ze niet dachten tegen te komen. Als ze problemen tegenkwamen, vraag dan hoe ze die hebben opgelost. Aan de andere kant, als ze een vakman gebruikten, vraag dan wat ze vonden van het werk dat de vakman deed. Weten waar je aan begint is de beste kennis van allemaal. En als het mogelijk is, vraag dan meer dan één huiseigenaar naar hetzelfde project, zodat je aantekeningen kunt vergelijken.

Doe het zelf versus professioneel

Je hebt besloten welk project je wilt doen. Je hebt je onderzoek gedaan en hebt een idee wat het moet kosten en hoe lang het moet duren. Nu moet je beslissen of je het zelf wilt doen of dat je een professionele ploeg inhuurt om het voor je te doen. Aan beide kleven voor- en nadelen. Zelf doen kan veel goedkoper zijn omdat je geen arbeidskosten betaalt die bij de prijzen van de professionals komen. Maar je moet weten dat je ruimschoots de tijd hebt om het project af te maken en dat je comfortabel genoeg in je huis kunt wonen terwijl je het afmaakt. Ook als je op een complicatie stuit, moet je weten hoe je die snel kunt oplossen om niet nog meer tijd te verliezen bij de voltooiing van het project. Dit kan duur worden als je niet weet hoe je het moet oplossen of weinig tijd en geld hebt. Het laten doen door een vakman kan duizenden euro’s meer kosten, afhankelijk van het project, maar dan heb je wel een geschatte tijd van voltooiing. En, het mooiste van alles, als er rommel wordt gemaakt, ben jij niet verantwoordelijk voor het herstellen ervan. Nou ja, voor het grootste deel niet. Je zult de kleine lettertjes moeten lezen op elk contract dat je met een vakman tekent. Een ander voordeel van een vakman is dat het werk gegarandeerd is.

De professional gebruiken

Als je eenmaal besluit om met een vakman in zee te gaan, moet je meerdere offertes aanvragen voordat je een keuze maakt wie je gaat gebruiken. Zelfs als het bedrijf dat de ramen van je buren heeft gedaan sterk wordt aanbevolen, is jouw huis anders en kunnen ze nu andere prijsspecials hebben dan toen je buren hun ramen lieten plaatsen. Vraag minstens vier of vijf offertes aan om precies te zien wat de professionals kosten en de verschillen in de manier waarop ze zaken doen, hun garantie, schatting voor wanneer ze met je project kunnen beginnen, en het tijdschema voor de voltooiing. Ga niet alleen voor de grote advertenties in het telefoonboek. De kleinere bedrijven kunnen net zo goed zijn en minder kosten dan een grote naam. De meeste plaatsen geven tegenwoordig gratis schattingen. Hoe dan ook, laat je door geen enkele vakman dwingen om hem te gebruiken voordat je alle schattingen hebt die je wilt. Ze kunnen geweldig klinken als eerste of tweede, maar het is hun taak om je bij hen te laten tekenen en je ervan te overtuigen dat ze beter zijn dan alle anderen. Neem alles wat ze zeggen met een korreltje zout.