Selecteer een pagina

Een groen huis is een huis dat gebouwd en gerund wordt met het milieu in gedachten. Nu de dreiging van de opwarming van de aarde elke dag dringender wordt, moet het gemiddelde gezin zijn steentje bijdragen om het milieu zo min mogelijk te belasten. Groen gaan is een manier om dit te doen en de eerste plaats om te beginnen is bij je huis. Of je nu je toilet of je keuken bouwt, het zal je op de lange termijn helpen als je het bouwt vanuit een milieuvriendelijk perspectief. Hoe groener je huis zal zijn; hoe gezonder het milieu. Je kunt milieuvriendelijke dingen gebruiken, van verf tot gordijnen en andere voorwerpen die bijdragen aan de algemene inrichting van je huis.

Mogelijke bouwmaterialen die je kunt gebruiken

Als je een nieuw huis wilt bouwen, denk dan aan het milieu. Je kunt hernieuwbare grondstoffen gebruiken zoals lichtgewicht beton, vervaardigd, steen, stro, hout of aarde. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar ze hebben allemaal het milieu voor ogen.
* Aarde is een overvloedige hulpbron. Wat kan er milieuvriendelijker zijn dan het vuil zelf onder je voeten? Je kunt kiezen uit milieuvriendelijke materialen zoals leem, leem en leem.
* Lichtgewicht beton wordt in de Verenigde Staten al 50 jaar gebruikt voor de bouw. De sterkte ervan is niet zo groot als het gebruikelijke beton dat voor de bouw wordt gebruikt, maar je kunt er zeker van zijn dat het de elementen net zo goed zal doorstaan. Voordelen van dit bouwmateriaal zijn dat het gebruikt kan worden voor isolatie, dat het goede brandwerende eigenschappen heeft, dat het een kleinere fundering nodig heeft en dat er niet zoveel versterking van constructiestaal nodig is. Dit heeft een positief effect op het milieu.
* Vervaardigde bouwmaterialen zijn aantrekkelijk voor mensen die bezorgd zijn om het milieu, maar niet willen wonen in een huis gemaakt van aarde, boomdelen, stro, enz. Meestal zal een huis gemaakt met dit soort materiaal, eenmaal gebouwd, een uitstekend huis zijn dat energiezuinig is met aandacht voor het milieu.
* Hout is een van de meest veelzijdige materialen om mee te bouwen. Vroeger werd het beschouwd als een duurzaam bouwmateriaal, maar door de overmatige kap van bossen wereldwijd is de hebzucht van de wereld groter geworden dan de mogelijkheden van bossen om zich te herstellen. Je kunt een groen huis bouwen met het oog op het milieu door gebruik te maken van houtskeletbouw, houtskeletbouw en boomstammen als hout is wat je moet hebben.

Stijlen van groene huizen die je kunt kiezen

Er zijn nogal wat stijlen van groene huizen beschikbaar. Stijlen kunnen variƫren van conventioneel, tot afgerond, met aarde bedekt en organisch. Elke stijl heeft vele plannen waaruit je kunt kiezen om je huis uniek, comfortabel en betrokken bij het milieu te maken.

* Een huis in conventionele stijl betekent meestal dat het voldoet aan het normale concept van een huis volgens de opvattingen van de westerse wereld. Huizen die als conventioneel worden beschouwd hebben meestal verticale muren en een rechtlijnige plattegrond. Stijlen die als conventioneel worden beschouwd zijn traditioneel, eigentijds, bungalow, Victoriaans of zuidwestelijk, om er maar een paar te noemen.
* Een huis dat er rond of gebogen uitziet wordt beschouwd als afgeronde stijl. Dit betekent dat het plan voor het huis een belangrijk deel heeft dat gebogen of afgerond is. Men zegt dat als je natuurlijke materialen en deze stijl van huis gebruikt, je je zodanig in contact met de natuur voelt dat je huis voelt alsof je deel uitmaakt van de omgeving zelf. Deze woonstijl is zeer milieuvriendelijk.
* Aarde beschutte stijlen van groene huizen kunnen gedeeltelijk of helemaal in de aarde liggen. Er zijn veel voordelen voor jou en voor het milieu als je deze stijl van huis kiest. Als je ongeveer zes voet onder de oppervlakte gaat, zul je merken dat de temperatuur het hele jaar door slechts een paar graden schommelt. De voordelen hiervan zijn dat er veel minder energie nodig is om je huis te verwarmen en te koelen, waardoor het milieu gespaard blijft van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen.

Groen bouwen kan veel betekenen voor het milieu. Het milieu en zijn natuurlijke hulpbronnen is iets dat aan onze kinderen moet worden doorgegeven. Als we niet aan de toekomst gaan denken blijft er van het milieu niets over om door te geven.

Interessant feit: Een recent rapport stelt dat met alle enorme kosten die gepaard gaan met de bouw van een nieuw huis, er geen significant verschil is in de prijs van groen bouwen.