Selecteer een pagina

Voortdurend gebombardeerd met negatieve informatie over milieu, financiën en natuurlijke hulpbronnen? Voel je je overweldigd? Ieder van ons kan iets doen om onze wereld te helpen – te beginnen waar we nu zijn. Hoewel niet iedereen het zich kan veroorloven om geld of tijd te doneren aan een goed doel, zijn er eindeloos veel tactieken die iemands bijdrage aan de vuilnisbelt en zijn grondstoffenverbruik verminderen.

Spiegels, strategisch geplaatst in een kamer, kunnen worden gebruikt om efficiënter gebruik te maken van natuurlijk licht en het energieverbruik te verminderen. Als ze in de buurt van kamerplanten worden geplaatst, werken spiegels als een tweede raam dat betere groeiomstandigheden creëert en tegelijkertijd de illusie geeft van meer ruimte en groen in de kamer.

Wanneer je de wasdroger inlaadt, pluis dan het natte en verwarde wasgoed uit voordat je het in de machine gooit. Dit zorgt voor een onmiddellijk en efficiënter gebruik van de energie van de droger. Zeer hete instellingen (die kleding juist kunnen laten krimpen) kunnen zo worden vermeden.

Gewoonlijk wordt de verwarmde lucht van een wasdroger naar buiten gepompt en verspild. Overweeg de aanschaf van een converter voor de wasdroger – verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten. Dit zijn kleine kastjes die tijdens de koude en droge wintermaanden de verwarmde lucht van de droger omleiden naar het huis – waardoor je beter gebruik kunt maken van je energiedollar en een beetje kunt besparen op de verwarmingskosten. Wees gewaarschuwd dat deze lucht vochtig is, en dat dit niet in alle situaties geschikt is. Huizen met droge statische lucht of houtverwarming zouden baat hebben bij het vocht, maar gebouwen die al een vochtprobleem hebben (zichtbaar door schimmel en meeldauw of zweten en matte ramen) zullen hun problemen alleen maar verergeren door dit te doen.

In plaats van wegwerp droogdoeken te kopen om statische elektriciteit tegen te gaan, kun je overwegen een vloeibare wasverzachter te gebruiken met een hergebruikte lap of sok. Giet een eetlepel van de vloeistof op de lap, rol hem op en knijp hem uit (om alle wasverzachter op te nemen) en gooi hem in de droger. Was de lap regelmatig door hem bij een normale lading te gooien. Stel je eens voor hoeveel droogtrommeldoekjes, de verpakking waarin ze zaten, en de kosten, energie en grondstoffen om ze te produceren vermeden kunnen worden door deze ene simpele handeling.

Er zijn nog veel meer kleine dingen die we thuis kunnen doen om geld te besparen en afval te verminderen. In plaats van een plastic lekbakje te kopen voor potplanten, kun je plastic deksels van pindakaas of mayonaise hergebruiken. Vaak is voor elke potplant precies de juiste maat deksel te vinden, en de meeste zijn vaatwasmachinebestendig. Folie voedselbakjes dienen ook voor dit doel.

Plastic bakjes waar verse kruiden in verkocht worden zijn handige bewaarverpakkingen in de keuken. Gedroogde kruiden en groenten bewaren goed in deze bakjes, zolang de afsluiting luchtdicht is.

Dit zijn maar een paar ideeën om te laten zien hoe gemakkelijk het is om een verschil te maken en tegelijkertijd wat geld te besparen. Stel je voor hoeveel andere kleine dingen je rond het huis of kantoor kunt doen. Als de ideeën eenmaal begonnen zijn te stromen, zullen ze een rimpeleffect veroorzaken dat overslaat naar andere aspecten van je leven. Hopelijk denk je dan twee keer na voordat je iets in de prullenbak gooit.